Darmowa dostawa od 199 zł | od 350 zł sadzimy drzewa | 30 dni na zwrot | Płatności: online, przy odbiorze, PayPo | kurier/paczkomaty | tel. 600 600 317 Flaga Unii Europejskiej

Dlaczego MAYLILY?

  • Unikalny design produktów. Przykładamy wagę do detali.

  • Piękne tkaniny najwyższej jakości. Miękkie i wytrzymałe.

  • Produkcja w 100% wykonywana w Polsce.

  • Setki produktów wykonywanych ręcznie.

Sernik Rosetta

 

Mamy dla Was przepis na wspaniały sernik Rosetta, stworzony dla nas przez samą Beatę Śniechowską. Inspiracją do jego wykreowania jest seria koców i poduszek dla kobiet - a sam sernik jest niebiański w smaku i pięknie prezentuje się na stole. Bardzo szybko się go przygotowuje i zawsze się udaje.

SERNIK ROSETTA

Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I OWOCAMI LEŚNYMI
by Beata Śniechowska

SKŁADNIKI:

  • 800 g tłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego)
  • 100 g białej czekolady
  • 120 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ok. 250 g owoców leśnych
  • 150 g śmietanki 30 lub 36%
  • ok. 150 g ciastek digestive lub innych, kruchych
  • 2 łyżki stopionego masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. W malakserze zmiksować ciastka z masłem aż do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".

2. Okrągłą formę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać na spód zmiksowane ciastka i odłożyć do lodówki.

3. Białą czekoladę pokruszyć na małe kawałki, przełożyć do miski. W rondlu podgrzać śmietankę. Gdy się zagotuje, przelać ją do pokruszonej czekolady i wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

4. Twaróg, jajka, cukier puder, mąkę ziemniaczaną oraz ostudzoną mieszaninę białej czekolady i śmietanki przełożyć do dużej miski a następnie całość zmiksować blenderem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

5. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C (grzałka górna + dolna). Wyciągnąć z lodówki formę do pieczenia wraz z kruchym spodem. Delikatnie przelać masę serową na spód i wyrównać wierzch za pomocą silikonowej łopatki lub wypukłej strony łyżki. Na wierzchu ułożyć owoce leśne, przykryć tortownicę  folią aluminiową (tak, aby folia nie dotykała owoców i masy serowej) i wstawić do piekarnika na 1 godzinę i 20 minut.

6. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, zostawić sernik do całkowitego ostudzenia a następnie wstawić formę z sernikiem na noc do lodówki. Po tym czasie sernik będzie gotowy do zjedzenia.

A poniżej galeria prac konkursowych, które zostały nagrodzone w konkursie "Sernik Rosetta"

 

 
Kategorie: Porady, Do pobrania
Akceptuj Więcej informacji Odrzuć