Mamy dla Was przepis na wspaniały sernik Rosetta, stworzony dla nas przez samą Beatę Śniechowską. Inspiracją do jego wykreowania jest seria koców i poduszek dla kobiet - a sam sernik jest niebiański w smaku i pięknie prezentuje się na stole. Bardzo szybko się go przygotowuje i zawsze się udaje.

SERNIK ROSETTA
Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I OWOCAMI LEŚNYMI
by Beata Śniechowska
SKŁADNIKI:
- 800 g tłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego)
- 100 g białej czekolady
- 120 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ok. 250 g owoców leśnych
- 150 g śmietanki 30 lub 36%
- ok. 150 g ciastek digestive lub innych, kruchych
- 2 łyżki stopionego masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. W malakserze zmiksować ciastka z masłem aż do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".
2. Okrągłą formę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać na spód zmiksowane ciastka i odłożyć do lodówki.
3. Białą czekoladę pokruszyć na małe kawałki, przełożyć do miski. W rondlu podgrzać śmietankę. Gdy się zagotuje, przelać ją do pokruszonej czekolady i wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
4. Twaróg, jajka, cukier puder, mąkę ziemniaczaną oraz ostudzoną mieszaninę białej czekolady i śmietanki przełożyć do dużej miski a następnie całość zmiksować blenderem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C (grzałka górna + dolna). Wyciągnąć z lodówki formę do pieczenia wraz z kruchym spodem. Delikatnie przelać masę serową na spód i wyrównać wierzch za pomocą silikonowej łopatki lub wypukłej strony łyżki. Na wierzchu ułożyć owoce leśne, przykryć tortownicę folią aluminiową (tak, aby folia nie dotykała owoców i masy serowej) i wstawić do piekarnika na 1 godzinę i 20 minut.
6. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, zostawić sernik do całkowitego ostudzenia a następnie wstawić formę z sernikiem na noc do lodówki. Po tym czasie sernik będzie gotowy do zjedzenia.
A poniżej galeria prac konkursowych, które zostały nagrodzone w konkursie "Sernik Rosetta"
